Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Este Piatra lunii o piatra semiprețioasă magică? Preț, beneficii și caracteristici

piatra lunii

Piatra lunii este o piatră semiprețioasă cu adevărat specială, iar strălucirea ei amintește de lumina lunii pline. Deși nu este la fel de valoroasă precum diamantul, safirul sau rubinul, piatra lunii a fost considerată mai degrabă o piatră magică de-a lungul timpului și a fost prețuită de multe civilizații. În India, piatra lunii era considerată foarte sacră.

Dar știi care este elementul care face piatra asta atât de deosebită? Irizațiile. Dacă iubești cristalele și bijuteriile cu o personalitate aparte, atunci, acest articol este pentru tine. Află mai multe despre semnificațiile conexiuni simbolice pe care le poartă cu ea piatra lunii, dar și ce particularități deosebite are și care sunt categoriile de preț.

Ce este Piatra Lunii?

Piatra lunii este o varietate a mineralului feldspat, caracterizată printr-o strălucire aparte și blândă pe întreaga suprafață a pietrei. Această strălucire are la bază un efect de interferență cauzat de alternanța straturilor interne de albit și de feldspat ortoclaz din care este format mineralul, spre deosebire de piatra soarelui care face parte din familia feldspatului.  

Culoarea și lumina se schimbă sub formă de irizații la nivelul acestei pietre semiprețioase, dând impresia că este fluidă sau apoasă și că strălucește din interior. Acest aspect eteric are denumirea de adularescence, fiind un fenomen optic ce apare ca urmare a compoziției interne unice care refractează și împrăștie lumina. Mineralele de feldspat s-au format în straturi, pe măsură ce magma s-a răcit în jurul său. Astfel, pe măsură ce lumina se deplasează de-a lungul straturilor, aceasta se împrăștie și capătă reflexii. Cu alte cuvinte, pare să „curgă” pe suprafața pietrei ca o glazură.

Tocmai datorită acestor aspecte, există mai multe tipuri sau varietăți de piatra lunii, deosebită de restul fiind piatra care prezintă o strălucire albastră și care se numește rainbow moonstone (adică piatra lunii curcubeu).

Piatra Lunii se găsește sub formă de zăcăminte naturale în mai multe zone din lume precum:

Tanzania, Myanmar, Federația Rusă, Sri Lanka, Statele Unite ale Americii, Madagascar, Elveția, Polinezia Franceză, India, Mozambic, Malawi, China sau Brazilia.

Cât costă Piatra lunii?

Piatra lunii are două unghiuri din care poate fi privită: fie ca piatră semiprețioasă folosită adesea în bijuterii, fie în rol de cristal energetic.

Dacă vorbim de piatra semiprețioasă, aspectul contează cel mai mult, iar piatra lunii incoloră și cu o strălucire albastră este cea mai valoroasă și cea mai scumpă, urmată de cea alb-lăptos, argintie, curcubeu sau piersicuță. Exemplarele cu irizații în nuanțe de verde, maro și gri sunt cele considerate mai puțin valoroase și, prin urmare, mai ieftine. 

La nivel de cristal cu puteri metafizice, acesta poate fi folosit în orice formă. De aceea, pe piață sunt disponibil cantități relativ mari și ieftine de piatră aproape opacă și cu irizații în diferite culori ale corpului, sculptate în forme rotunzi, ovale sau chiar lacrimă. 

În general, pietrele de calitate medie, care au multe incluziuni, pot varia între 1 dolar și 50 de dolari per carat, iar cele de o calitate sporită, adică exemplarele mai rare și de o transparență de cristal, pot depăși câteva mii de dolari per carat.  

Totodată, contează foarte mult și unde se găsește, iar cele cu origini din Sri Lanka sau India fiind ceva mai scumpe decât restul. 

Dacă arunci o privire pe site-ul nostru, vei observa că pentru un inel cu piatra lunii de mărime medie, o brățară mică sau un pandantiv de calitate superioară, poți cheltui sub 200 de dolari. 

Cum se stabilește calitatea pentru Piatra Lunii?

Pentru că este o piatră semiprețioasă, la baza criteriilor de calitate pentru piatra lunii stau tot cei patru C cunoscuți adesea de la diamant, însă prețurile ei sunt mult mai mici în comparație cu pietrele de top despre care am discutat în articolele anterioare (diamant, rubin, safir și smarald). Excepție fac pietrele de o calitate cu adevărat superioară, considerate mai rare. Așadar, cumpărarea bijuteriilor cu piatra lunii nu presupune un buget neapărat foarte mare.

Culoarea și intensitatea strălucirii pietrei lunii, urmate de claritatea ei sunt cei mai importanți factori de valoare. 

Culoarea

Calitatea și implicit valoarea pietrei lunii este dată în primul rând de culoarea acesteia, doar că este necesară o mențiune. În cazul acestei pietre magice, culoarea înseamnă atât corpul mineralului în sine, cât și irizația de la suprafața ei, adică adularescența (strălucirea). În mod ideal, cele mai valoroase și scumpe sunt cele cu un corp transparent, incolor și cu luciu albastru pur sau alb lăptos, în tonuri medii.

Așadar, culoare corpului poate scădea sau crește valoarea unei astfel de pietre în primul rând, apoi iar nuanțele de irizații precum cele verzi, maro sau galben, considerate neatractive, vor scădea semnificativ prețul pietrei semiprețioase. Totodată, culorile roz-piersică sunt destul de populare, dar nu sunt la fel de apreciate ca pietrele incolore. 

Claritatea

În general, se designerii de bijuterii cu piatra lunii sau colecționarii de cristale preferă varianta de piatră aproape transparentă și cu cât mai puține incluziuni. Totodată, când piatra este ușor translucidă, și adularescența sa capătă o lumină aparte.  

Tăietura și forma

Pentru a se putea pune în valoare pe deplin strălucirea specifică acestei pietre, cel mai des va fi regăsită cu o tăietură rotundă sau ovală, cât mai bombată. În ultimii ani, însă, și piatra lunii fațetată a început să devină din ce în ce mai populară, tăietură care se aplică în general varietății de piatră mai transparentă. 

Greutatea

Piatra lunii este disponibilă într-o gamă largă de dimensiuni, dar rocile cu o suprafață fină găsite ca atare în natură sunt rare, precum și cele de mari dimensiuni. De aceea, valoarea lor poate crește chiar și de trei ori mai mult pe piața pietrelor semiprețioase sau a cristalelor.  

Ce ar trebui să știi dacă iubești piatra lunii în bijuterii?

Piatra lunii este mai puțin durabilă decât pietre prețioase precum safirul, diamantul sau ametistul. Aceasta este vulnerabilă la zgârieturi și, de asemenea, la ciobire sau chiar daune semnificative prin crăpare dacă este lovită accidental de o suprafață dură. De aceea, nu este recomandată pentru bijuterii purtate în zona mâinilor. 

Cu toate acestea, arată minunat montată pe inel de logodnă cu piatra lunii ce arată cu adevărat magic, iar o brățară vintage cu piatra lunii poate fi exact acea piesă de rezistență pe care o căutai.  Cu o îngrijire și o atenție corespunzătoare, mulți oameni poartă inele din aceasta piatra ani întregi fără probleme.

Piatra lunii proprietăți și caracteristici

  • Piatra lunii este cunoscută drept un mineral foarte casant, având un grad de duritate de 6- 6,5  pe scara Mohs;
  • Mineralele de feldspat denumite piatra lunii sunt caracterizate de o culoare alb-lăptos sau pot fi chiar transparente, însă irizațiile de la suprafață pot avea mai multe nuanțe de albastru, gri, roz sau verde. Mai rar întâlnită este piatra lunii neagră; 
  • Claritatea unei pietre a lunii variază de la transparentă la translucidă sau opacă. Cele mai scumpe pietre ale lunii au o strălucire albastră, o claritate perfectă și o culoare incoloră a corpului;
  • Are o lumină argintie care pare să vină din interior, însă unele exemplare  pot avea efecte speciale, cum ar fi efectul de stea, „asterismul cu patru raze” sau efectul de ochi de pisică, numit și „chatoyance” (pentru că apare ca o fantă a unui ochi de pisică);
  • Deși piatra lunii naturală este o piatră semiprețioasă în general, exemplarele transparente cu o irizație albă sau albastră, precum și cele de dimensiuni mai mari și de bună calitate au o valoare mai mare;
  • După cum sugerează și numele, oamenii au asociat îndeaproape piatra lunii cu astrul ceresc. Se crede că are o influență calmantă, de aceea, energia ei este considerată un ajutor excelent pentru cei cu probleme de somn.
  • La nivel de piatra lunii semnificație, acest mineral este considerată piatra norocoasă pentru zodiile Rac, Balanță și Scorpion. Totodată, este considerată o piatră de naștere alternativă pentru cei născuți în ziua de luni. 
  • Are o lungă istorie magică, fiind utilizată de oameni și vindecători ca talisman pentru fertilitate, dragoste, protecție și inducerea somnului. 
  • În culturile orientale, pietrele prețioase „luminate” erau considerate talismane purtătoare de noroc deoarece vracii credeau că reflexiile albe, mereu schimbătoare de la suprafață însemnau că în interiorul lor sălășluiește un spirit puternic și bun.

Tipuri de Piatra Lunii

Prin tipurile de piatra lunii ne referim mai degrabă la o clasificare a acestui mineral în funcție de varietatea de culoare și irizație și nu la o clasificare a speciei. 

Piatră Lunii albastră

piatra lunii albastra

Aceasta este cea mai apreciată varietate de Piatra Lunii și pare să aibă un aspect plutitor. Suprafața sa este transparentă și cristalină și are o irizație albastră, de aici îi vine și denumirea. Deși este o piatră cristalină, multe exemplare sunt găsite în natură cu mici incluziuni.

Cele mai bune exemplare provin din Myanmar, dar și din India sau Tanzania.

Piatra Lunii Rainbow

piatra lunii curcubeu

Acest tip de piatră de un alb cremos și translucid are o serie de straturi și incluziuni vizibile și tocmai acestea generează un efect de curcubeu atunci când lumina atinge suprafața pietrei. 

Piatra Lunii Rainbow mai poartă denumirea populară de labradorit. De aceea, există și voci care se întreabă dacă acest tip de piatra este cu adevărat…piatra lunii. Părerile sunt împărțite, însă în acest moment această varietate este acceptată pe piață ca o piatră prețioasă de sine stătătoare și mulți iubitori de cristale sau bijuterii o preferă pe aceasta în locul variantei tradiționale. 

Aceasta piatră conține ocazional incluziuni incolore și ar putea prezenta planuri de twinning multiple paralele.

Piatra Lunii Adularia

piatra lunii Adularia

Adularia este o varietate de feldspat care se găsește la baza unor zone muntoase din Elveția, mai exact în munții Adular. De aici provine și numele acesteia. Deși în mod obișnuit acest tip de piatra lunii se găsește sub formă de cristale incolore, albe, crem, galben pal sau roz, modul de formare este diferit, având o structură gemă de prismă. Totodată, are și incluziuni de tip plachete alungite de hematit. Această caracteristică influențează mai ales modul în care aceste pietre prețioase strălucesc în lumina directă. 

piatra lunii verde

Piatra lunii verde

Este o piatră ușor albă sau transparentă, de culoare galben-verde pal, care are de obicei un efect de explozie stelară.

piatra lunii roz

Piatra lunii roz

Culoarea acestei variații de piatra lunii variază de la miere până la piersică, însă emană tot o strălucire lăptoasă. Adesea, aceasta este asemănată cu efectul de ochi de pisică.

De reținut despre Piatra lunii

Piatra lunii este o piatră semiprețioasă populară în primul rând pentru aspectul ei unic dat de 2 factori: consistența corpului în sine și culoarea irizațiilor de la suprafață. Aceste elemente combinate determină în mod direct valoarea și prețul ei, însă este o piatră accesibilă pentru toate buzunarele. Chiar dacă are un preț mic, rămâne, totuși, o piatră semiprețioasă care fascinează.

Sursă imagine reprezentativă: crystal-shop.co

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend