Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Piatra prețioasă Smarald – Caracteristici, preț și proprietăți

piatra pretioasa smarald

Știai că smaraldele sunt chiar mai rare decât diamantele și că cele mai vechi exemplare datează de aproape trei miliarde de ani? Smaraldul face parte din clasa pietrelor prețioase de lux, având o valoare foarte mare pe piața de bijuterii. De altfel, este considerat adesea ca punct de referință pe scara culorilor, cu siguranță ai folosit și tu măcar o dată expresia verde smarald. Dar cât de multe știi despre piatra prețioasă smarald? 

În continuare, vom explora puțin lumea fascinantă și deosebit de verde a acestei pietre prețioase sub forma unui ghid despre caracteristicile, prețur, și smarald proprietăți.

Ce este piatra prețioasă Smarald?

Scoarța terestră este alcătuită din mai multe straturi, iar undeva la mare adâncime, în decursul a miliarde de ani, s-au format diferite minerale cu o compoziție specifică. Printre acestea, se numără și piatra prețioasă smarald. 

Smaraldele fac parte din familia berilului unde se mai regăsesc și acvamarinul, heliodorul, morganitul și alte variații ale berilului pur. Culoarea lor verde, însă, provine de la urmele de crom și vanadiu, iar intensitatea culorii sau variația nuanței depinde în mare parte tocmai de cantitatea acestor elemente regăsite în mineral. 

Așadar, dacă acvamarinul și smaraldul sunt „surori”, de ce au culori și prețuri atât de diferite și de ce este considerat smaraldul o piatră prețioasă? Ei bine, în general, pietrele prețioase sunt cele care se formează la mari adâncimi iar rezultatul este pur și simplu uimitor. Dar, pe lângă asta, smaraldele sunt pietre foarte rare în comparație cu celelalte variații ale mineralului de beril deoarece șansele ca cele două elemente (beriliu și cromul) să se întâlnească în același loc și să dea naștere mineralului au fost foarte mici.  

Cele mai bune smaralde din lume provin din America de Sud. Astăzi, Columbia produce cel mai mare număr de smaralde, contribuind la peste 50% din producția mondială, urmată de Brazilia. De altfel, proveniența acestora sunt un indicator important de smarald preț. 

smarald pret

Cât costă un Smarald?

Te-ai gândit vreodată de ce smaraldele sunt atât de scumpe sau de ce există o asemenea diferență de preț între diferitele tipuri de pietre prețioase? În primul rând, așa cum ai observat deja, sunt pietre foarte rare, însă dacă vorbim de smarald natural preț, acesta reflectă mai multe caracteristici. Orice piatră prețioasă are diferite niveluri de calitate, de la opacă și de o culoare intensă, până la varianta transparentă și de o nuanță ștearsă.

Cele mai scumpe sunt smaraldele de un verde pur, cu o saturație și lumină vie și tonuri medii spre mediu-închis.

  • La nivel de smaralde preț, acestea pot varia de la 1 dolar pe carat până la 100.000$ pe carat
  • Smaraldele transparente de sub 1ct pot costa mai puțin de 100$;
  • Smaraldele de un verde intens și cu o strălucire intensă sunt cele mai scumpe. Un smarald verde intens de 1ct poate costa peste 1000$
  • Smaraldele netratate și cu mai puține incluziuni pot avea prețuri incredibile de la zece până la sute de mii de dolari, chiar și în cazul unor greutăți mai mici de carate;
  • Dacă vorbim de exemple extreme, smaraldul Rockefeller, o piatră uriașă de 18ct care are o transparență aproape perfectă, fără îmbunătățiri sau tratamente din exterior, s-a vândut pentru aproximativ 5,5 milioane de dolari americani.

Smarald proprietăți și caracteristici

  • Smaraldele au fost exploatate pentru prima dată în Egipt cu peste trei milenii în urmă. Pare incredibil, nu? Se crede că pe vremea marilor faraoni, dacă vorbim de capitolul smarald verde semnificație, această piatră verde reprezenta fertilitatea și renașterea, dar și tinerețea veșnică
  • Spre deosebire de celelalte pietre prețioase care pot fi găsite într-o varietate de culori, smaraldele sunt întotdeauna doar verzi, chiar dacă nuanțele lor pot varia de la galben-verde la verde-jad profund;
  • Smaraldele se formează în roci metamorfice, unde există mai multe schimbări de temperatură și o presiune mai mare, motiv pentru care au tendința de a avea atât de multe fisuri interne;
  • Pietrele de smarald verde mai pot avea și unele incluziuni formate din gazele existente în scoarța terestră în momentul formării, alte minerale decât cele care dau culoarea verde dau diverse cristale;
  • Claritatea precisă și dispunerea incluziunilor sunt de obicei controlate odată cu tăierea de către tăietor;
  • Din cauza incluziunilor inerente, smaraldele sunt adesea tratate cu uleiuri sau rășini pentru a le spori claritatea și pentru a le îmbunătăți calitatea și rangul;
  • Există o concurență strânsă smarald vs diamant pentru că sunt pietre foarte valoros. Ce nu știai însă, este că un smarald poate părea mai mare decât un diamant cu aceeași greutate în carate, deoarece este un mineral puțin mai dens;

Atenție, pietrele cu o culoare mai palidă nu sunt smaralde, chiar dacă sunt confundate adesea, ci sunt mai degrabă cunoscute sub numele de beril verde. 

Diferența dintre smarald și beril

Da, smaraldele sunt aceeași specie minerală de beril, colorată de atomii de crom sau de vanadiu, dar cum se diferențiază de berilul verde? În primul rând, culoarea verde a berilului este dată de prezența atomilor de fier care s-au strecurat în mineral în timpul formării.

Diferența dintre smaralde și berilul verde constă în intensitatea culorii. Smaraldele sunt mai vii, adică de un verde mai plin de junglă amazoniană și cu o strălucire mai intensă, pe când berilul seamănă cu un pahar cu apă în care s-a picurat puțină cerneală.  

Totodată, berilul verde are de obicei mai puține incluziuni decât smaraldele. Distincția de preț între piatra prețioasă smarald și piatra semiprețioasă beril verde este mare, deși există o mulțime de cazuri limită care sunt greu de distins cu certitudine.

Cum se stabilește calitatea unui smarald?

Pentru a stabili calitatea și implicit valoarea unui smarald, facem apel la aceiași pe care îi folosim și în cazul diamantului: culoarea, claritatea, tăietura și greutatea în carate.

Sursă imagine: emcogem.com
  • Culoarea vine mereu pe primul loc, apoi claritatea, care se referă la prezența și dispunerea incluziunilor. Desigur, acest lucru nu înseamnă că orice smarald care prezintă o claritate ridicată are neapărat și un preț pe măsură; 
  • Ultimul C, care se referă la greutatea în carate, măsoară raritatea tuturor celorlalți factori puși împreună pentru dimensiunea smaraldului.

Claritatea 

Claritatea smaraldului se referă la felul în care arată piatra în interior și poate fi evaluată cu ochiul liber. 

Spre deosebire de diamante, unde claritatea joacă un rol important, în cazul smaraldelor este de așteptat și chiar indicat să apară incluziuni. Aceste caracteristici pot fi găsite în aproape toate smaraldele naturale, de aceea, în caz contrar, sunt șanse mari să ai în față o piatră sintetică. În plus, aceste incluziuni pot fi dispersate în piatră sub formă de modele atractive, făcând fiecare piatră să fie unică. Astfel, crește de fapt valoarea pietrei prețioase. 

Tratamentele chimice

Deși incluziunile din mineral pot contribui la estetica generală a smaraldului, ele îl fac mai susceptibil la crăpare dacă este lovit de o suprafață dură sau supus unor schimbări extreme de temperatură. De aceea, majoritatea smaraldelor de pe piață sunt tratate prin umplerea fisurilor cu ulei pentru a preveni ciobirea.

Astfel, un factor foarte important pentru prețul smaraldului și despre care se vorbește foarte rar este tocmai  tratamentul aplicat înainte de a fi pus spre vânzare. Este o raritate să vezi astfel de smaralde netratate în industria pietrelor prețioase, în special dacă vorbim de exemplare mari, de peste cinci carate.

Originea

Locul de proveniență al smaraldului are, de asemenea, un impact asupra valorii acestuia sub forma unei recunoașteri a mărcii. Se știe că 90% dintre smaraldele din lume provin din Columbia, acestea fiind de altfel și cele de o calitate superioară. Totodată, un smarald columbian este mai scump decât un diamant brazilian.

O altă sursă este Zambia, zonă care furnizează smaralde de calitate gemă. 

Smaralde populare în lume

  • Cu o greutate de 200 de carate, Mogul Mughal este cunoscut pentru că are inscripționate cuvintele unei rugăciuni musulmane șiite în alfabetul Naskh. În 2001, a fost vândut la licitație pentru 2,2 milioane de dolari.
  • În 1845, prințul Albert a comandat o tiară cu diamante și smaralde de inspirație gotică pentru regina Victoria. Aceasta conținea 19 smaralde în formă de pară inversată, dintre care cea mai mare cântărește 15 carate. 
  • Pentru spectaculosul Delhi Durbar din 1911, regina Mary a purtat un uimitor colier de smarald Art Deco, care mai târziu avea să fie oferit prințesei Diana ca dar de nuntă de către regina Elisabeta. 
  • Prințesa Kate Middleton are o serie de bijuterii cu smaralde și diamante care include cercei, un colier și o brățară.
  • Elizabeth Taylor, legenda de la Hollywood, a avut o serie de piese din smaralde, iar în 2011, un colier cu pandantiv din smaralde deținut de ea a fost vândut pentru 6,5 milioane de dolari, adică aproximativ 280.000 de dolari plătiți pe carat.

Deși este o piatră prețioasă destul de scumpă, dacă îți dorești o bijuterie cu smarald, poți găsi și variante la prețuri accesibile, mai ales dacă piatra are o dimensiune mică. De exemplu, o pereche de cercei cu smarald natural te poate costa chiar și sub 500 de euro, iar un inel de logodnă cu smarald verde de sub 1 carat poate varia între 500 și 600 de euro. 

De reținut despre piatra prețioasă Smarald 

Când vine vorba de pietre prețioase rare și scumpe, probabil prima dată gândul îți zboară la diamante, dar, de fapt, smaraldele sunt mult mai rare și, prin urmare, au adesea un preț mai mare. Acestea fiind spuse, smaraldele sunt o opțiune ideală pentru cei care caută o bijuterie unică, fascinantă, care să atragă toate privirile.

Sursă imagine reprezentativă: emeralds.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend