Smaraldul este cel mai faimos și recunoscut membru al familiei de pietre semiprețioase de beril. Piatra smarald a fost purtată în bijuterii încă din antichitate. Astăzi, smaraldul este foarte căutat și nicio colecție de bijuterii nu este cu adevărat completă fără o bijuterie cu diamante si smaralde.

Acesta este piatra care pare să încapsuleze întreg verdele de pe pământ. Dacă ești în căutarea unui smarald unic sau montat în bijuterii cu diamante, există mai mulți factori care trebuie luați în considerare. Să aruncăm o privire la ceea ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un smarald.

Ce este un smarald?

bijuterie cu diamante si smaralde

Inel din aur de 18k cu smaralde si diamante naturale

Smaraldele, împreună cu morganitul (așa zis-ul smarald roz) și acvamarinul, provin din familia de minerale, beril. Acesta este cel mai popular și valoros tip de beril și, de asemenea, cel mai ușor de recunoscut. Majoritatea smaraldelor provin din minele din Columbia, Zambia și Brazilia, dar acestea mai pot fi găsite și în China, India și Zimbabwe.

Smaraldele se formează adânc în pământ, în crăpăturile de roci bogate în minerale, cum ar fi granitul. Pe masura ce rocile se încălzesc, anumite minerale sapă fisuri creând un loc perfect pentru a forma și crește pietre prețioase.

Smaraldele au culoarea verde datorită prezenței cromului și uneori a fierului și a vanadiului, iar culoarea smaraldelor poate fi corelată cu sursa lor de origine. De exemplu, smaraldele columbiene au tendința de a fi verzi ca frunza, iar smaraldele din Zambia sunt de multe ori verzi cu o nuanță albăstruie.

Alegerea culorii

Este de la sine înțeles că cea mai importantă caracteristică a unui smarald este culoarea sa. Însăși cuvântul smarald este sinonim cu verdele. Dacă piatra nu e verde, atunci nu e smarald. Spre deosebire de multe alte pietre prețioase, cum ar fi safirele și diamantele, smaraldele sunt doar de culoare verde. Smaralde se regăsesc într-o gamă de verde, de la verde viu și vibrant la palid și șters.

Atunci când evaluezi culoarea unui smarald, fii atent la trei aspecte importante pe care să le iei în considerare: nuanța, tonul și saturația.

  • Nuanța de Smarald
    Nuanța se referă la culoarea primară și cele secundare ale pietrei prețioase, care, în cazul smaraldelor, va fi verde cu culori secundare posibile de galben sau albastru. Peste 70% din smaralde de pe piață provin din Columbia, care de obicei produc smaralde verzi albăstrui.
  • Tonul Smaraldului
    Tonul se referă la lumina sau întunericul smaraldului. Cele mai bune smaralde au un ton mediu și nu sunt nici prea ușoare, nici prea întunecate. Un smarald care este prea luminos poate părea limpede și ieftin, în timp ce un smarald care este prea întunecat nu va avea vibrația și culoarea care au consacrat smaraldele.
  • Saturația Smaraldului
    Saturația se referă la intensitatea și rezistența culorii prezente în smarald. Cu cât este mai mare saturația, cu atât culoarea este mai intensă, calitate care se reflecta în prețul de vânzare.

Să recapitulăm, un smarald ideal va avea un ton mediu de lumină, cu saturație ridicată și nuanța verde.

Iata un exemplu de bijuterie cu diamante si smaralde:

bijuterie cu diamante si smaralde

Zonarea culorilor și pleocroismul smaraldelor

O bijuterie cu diamante si smaralde trebuie sa fie aleasă cu mare atenție. În smaralde, verdele ar trebui să fie distribuit uniform pe piatră fără nicio zonare majoră. Zonarea culorilor apare ca o bandă sau o secțiune a pietrei care are o culoare diferită față de restul pietrei.
Acest lucru nu trebuie confundat cu pleocroismul, care înseamnă apariția unor diferențe de culoare atunci când piatra este privită din diferite unghiuri. Acest lucru este, de asemenea, mai puțin de dorit la un  smarald, dar poate fi incredibil de valoros la alte pietre.

Incluziunile Smaraldului

Smaralde sunt de obicei găsite cu incluziuni, și este incredibil de dificil să găsești o piatră fără pete. Smaraldele naturale sunt pietrele cu cele mai incluziuni dintre toate pietrele prețioase. În timpul formării lor, lichide, gaze și urme de minerale sunt încapsulate în piatră. De fapt, dacă nu vedeți nicio incluziune în piatră, există șanse mari ca aceasta să nu fie un smarald natural.

Incluziunile de smarald care adesea seamănă cu vița de vie lungi, au fost botezate  „jardin”, care înseamnă grădină în franceză. Aceste incluziuni contribuie la frumusețea culorii smaraldului și astfel au ajuns să fie acceptate. Când căutați un smarald, veți căuta o piatră cu o  transparență cât mai mare și cât mai puține incluziuni, însă acestea sunt și cele mai scumpe.

Incluziunile într-un smarald sunt adesea o bună modalitate de a identifica dacă piatra este naturală sau falsă. Asigură-te că vezi o imagine clară a smaralduui sau caută un smarald cu incluziuni în formă de viță de vie. Smaralde cu incluziuni asemănătoare bulelor de săpun și aranjate nefiresc sunt cel mai probabil pietre false.

Caratul Smaraldului

Ca și în cazul celor mai multe pietre, mărimea pietrei se reflectă direct în prețul acesteia. Cu cât este mai mare smaraldul, cu atât este mai scump. Există numeroși colecționari privați și muzee care dețin smaralde care cântăresc sute de carate. Acestea sunt incredibil de mari și probabil nu sunt potrivite pentru uzul cotidian.

Însă când vine vorba de smaralde, o piatră mai mică, cu o culoare mai bună, va fi considerată mai valoroasă decât o piatră mai mare, cu o culoare slabă. Dimensiunea caratei mai depinde și de bugetul pe care îl ai la dispoziție și de scopul cumpărării. Poți astfel alege o bijuterie orbitoare cu un smarald de o mărime mică.

Prețul smaraldelor

bijuterie cu diamante si smaralde

Inel creatie Leador, unicat, din aur de 18k cu smarald si diamante naturale

În prețul smaraldelor se vor reflecta așadar: nuanța, saturația, prezența incluziunilor, omogenitata culorii și mărimea pietrei. În funcție de toate aceste criterii un smarald va fi încadrat la categoriile ”excepțional”, ”foarte bun” și ”bun”.

Exemplu: un smarald care cântărește 1.5 carate, cu o nuanță „bG 5/5”, ce poate fi încadrat la categoria „excepțional” ca saturație și claritatea „VVS”  va avea un preț de la 10.000 și 15 000 de dolari. Un smarald de 0.49 carate încadrat la categoria ”bun” va costa în jur de 400 si 4,000 de dolari.

Cum alegi o bijuterie cu diamante si smaralde?

Așadar ne-am edificat în privința smaraldului. Hai să vedem cum le combinăm în bijuterii cu diamantele.

Diamantele sunt fără îndoială cele mai bune prietene ale femeilor, dar acestea nu sunt pentru toate buzunarele. Da, sunt frumoase, durabile, strălucitoare și mereu în vogă, dar sunt și scumpe și poate un pic prea clasice. Dacă îți dorești o alternativă la bijuteriile clasice cu diamante, încearcă bijuteriile cu diamante mici montate cu o piatră prețioasă: safire, rubine sau smaralde. Iată care sunt recomandările noastre:

Smaraldul cu tonul său bogat de verde albăstrui este luxos și prețios, ceea ce îl face o piatră populară pentru inele de logodnă, colierele shic sau brățările clasice.

La o scară de 7,5-8 pe scara Mohs smaraldul poate fi o piatră pentru totdeauna. La fel ca iubirea pe care i-o declari iubitei tale cu o bijuterie cu diamante și smaralde.

Acum că ai toate informațiile care să te ajute la alegerea unui smarald îți poți începe căutările cu buticul nostru Le Ador, avem o colecție de bijuterii cu diamante și smaralde pentru toate buzunarele.

Sursă imagine: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *