Știai că există pe pământ o piatră prețioasă mai rară și mai râvnită decât diamantul? Se numește tanzanit și este în topul celor mai frumoase pietre prețioase, imediat după safir. Acest mineral de un albastru splendid hipnotizează prin frumuseţea lui și a fost descoperit relativ recent, în urmă cu doar câteva decenii, undeva în Tanzania, de către un băștinaș din tribul Masai. Din nefericire, rezervele naturale identificate până în prezent sunt atât de puține, încât ar putea fi epuizate înainte de finalul acestui secol.
Dacă nu ai auzit încă prea multe despre această piatră splendidă pe care o poartă adesea și Ducesa de Cambridge, atunci cu siguranță merită să citești în continuare acest articol.
De ce este atât de special Tanzanitul?
Tanzanitul a fost botezat așa de către cei de la Tiffany, primul brand celebru care a început exploatarea și prelucrarea lui pentru a crea bijuterii splendide. Însă această piatră prețioasă este, de fapt, o specie a mineralului de zoisit și se extrage dintr-o singură sursă localizată pe dealurile de la poalele muntelui Kilimanjaro din nordul Tanzaniei, la o adâncime de peste 100 metri.
Potrivit unui geolog tanzanian, circumstanțele care au dus la formarea sa în urmă cu 585 de milioane de ani au fost atât de excepționale, încât probabilitatea de a găsi tanzanit oriunde altundeva pe pământ este de una la un milion, ceea ce îl face de o mie de ori mai rar decât diamantele.
Deși tanzanitul este folosit în bijuterii preponderent în culoarea albastru sau violet, mineralul de zoisit se găsește într-o gamă mai largă de culori. Rareori poate fi incolor sau gri, iar uneori se găsește chiar sub formă de zăcământ galben, maro sau roz. Cele mai dorite sunt mineralele de culoare verde, albastru și violet, însă. Cel mai prețioasă este piatra de un albastru natural, netratat. De altfel, aceasta este considerată foarte rară și are o valoare extrem de mare.
La fel ca în cazul diamantelor, exploatarea tanzanitului este adesea reglementată de guvernul statului tanzanian, ceea ce duce și la fluctuații mari de preț, dar și contrabanda. De aceea trebuie să verifici originalitatea bijuteriilor înainte de a le achiziționa.
Uneori, un singur cristal poate căpăta culori diferite dacă este privit din mai multe unghiuri și direcții. Totul este de fapt o consecință a modului în care cristalul este străbătut de lumină sau prelucrat termic. Fenomenul are o denumire tehnică specifică, de pleocroism, dar ce trebuie să reții este faptul că piatra de tanzanit își schimbă culoarea în momentul în care este tratată la căldură sau este expusă la diferite tipuri de lumină. Cele mai neobișnuite variante de tanzanit sunt cele de culoare roșu intens sau bourbon, ținând cont că nuanța de bază este un albastru safir. Însă piatra de calitate superioară este cea albastră.
Caracteristici Tanzanit
- Tanzanitul este excepțional de strălucitor și este unic printre pietrele prețioase pentru culoarea sa;
- Tanzanitul este tricroic, ceea ce înseamnă că, atunci când este scos din pământ, cristalele sale radiază trei culori diferite: albastru, violet și burgund;
- Pietrele mai mari tind să aibă culorile cele mai vii, în timp ce pietrele mai mici prezintă de obicei nuanțe pastelate;
- Majoritatea cristalelor de tanzanit au un ton deschis spre mediu și o saturație a culorilor scăzută;
- Perechile asortate sunt întotdeauna foarte căutate, deoarece este neobișnuit să găsești două pietre identice ca și culoare;
- Este rezistent la efectele căldurii normale și substanțelor chimice obișnuite;
- Are o duritate destul de scăzută, doar 6,5 din 10. Asta înseamnă că se poate sparge dacă este expus la schimbări bruște de temperatură și se degradează cu ușurință;
- Datorită rarității sale, piatra de tanzanit albastru face parte din topul celor mai scumpe pietre prețioase din lume.
Tanzanitul în bijuterii
Tanzanitul face parte din gama celor mai frumoase pietre semiprețioase albastre. Se pot crea atât bijuterii spectaculoase pentru ocazii speciale, precum coliere cu tanzanit, pandantive sau inele cu tanzanit, cât și mici accesorii discrete precum o pereche de cercei cu tanzanit, din aur sau argint. Bijutierii recomandă, însă, purtarea lor cu atenție deoarece este o piatră destul de sensibilă la șocuri și zgârieturi, având o duritate de aproximativ 6,5 pe scala de duritate Mohs.
Dacă ești în căutarea de pietre semiprețioase pentru zodii, acest cristal este un talisman norocos pentru: Berbec, Gemeni, Balanță, Săgetător și Pești și pentru cei născuți sub influența numărului 2.
Totodată, este o piatră norocoasă pentru cei născuţi în luna decembrie.
Tanzanit și alte pietre semipretioase asemănătoare
Pentru că este o piatră semiprețioasă descoperită recent, popularitatea sa este încă în creștere. Totodată, este adesea confundată cu alte pietre semiprețioase albastre precum safirul, ametistul, topazul, acvamarinul sau granatul albastru.
Confuzia este una justificată pentru că toate aceste pietre au culoarea albastru. Însă fiecare are propriile elemente unice de identificare.
După cum am menționat deja, tanzanitul are un luciu sticlos și este un cristal transparent în comparație cu celelalte.
Totodată, chiar dacă cel mai prețios este considerat tanzanitul de un albastru intens, mineralul vine adesea în nuanțe de albastru purpuriu sau chiar de violet.
Un alt avantaj al tanzanitului este prețul. Deși ca aspect seamănă foarte mult cu safirul, costurile unor bijuterii cu pietre semiprețioase de tanzanit sunt mult mai mici.
Proprietăți Tanzanit
Tanzanitul este o piatră prețioasă perfectă pentru bijuterii, însă pe lângă frumusețea ei în sine, tanzanitul are câteva proprietăți speciale, fiind la bază un cristal.
- Vibrațiile acestui cristal are o serie de beneficii asupra corpului uman, cristalul fiind o piatră prețioasă cu rol protector. Energia lui acționează mai lent și de aceea trebuie purtat pe termen lung. O bijuterie simplă ți-ar putea fi de mare ajutor în acest sens.
- Atunci când este poziționat pe frunte, mai ales în zona frunții, acesta stimulează concentrarea, capacitatea de înțelegere și conștientizarea anumitor aspecte cu care te confrunți în viață.
- De asemenea, poate ameliora durerile de cap.
- Elimină energiile negative precum stresul și anxietatea, reducând și unele simptome ale depresiei. Pentru că are o energie calmantă, cristalul de tanzanit este util în ameliorarea stresului psihologic și a tensiunii nervoase.
- Se mai spune că această piatră are și proprietatea de vindecare Karmică, conectând energia minții cu energia inimii, oferind un sentiment de fericire simplă și pură sau de compasiune.
- Pentru persoanele care lucrează într-un domeniu creativ, frumusețea pietrei de tanzanit poate fi mereu o sursă de optimism și inspirație.
- Este considerat un talisman norocos pentru cei care simt nevoia să facă o schimbare în carieră.
- Dacă trebuie sa mergi la un eveniment important, poartă o bijuterie cu tanzanit. Cristalul ajută la calmarea senzației de frică și îți va da încredere mai mare în tine.
- Tanzanitul are energii spirituale puternice, de aceea se spune că ajută în procesele de detoxifiere, sporind vitalitatea.
Ce trebuie să reții?
Tanzanitul este o piatră prețioasă extrem de rară, mai rară chiar decât diamantele. Însă deși prețurile sale sunt scăzute în comparație cu alte pietre precum safirul, tanzanitul nu este apreciat la adevărata sa valoare din cauza politicii statului unde este exploatat.
Tanzanitul concurează adesea cu safirele create în laborator tocmai pentru că unii iubitori de pietre prețioase preferă să poarte o bijuterie cu piatră minune a naturii în loc de una creată în laborator.
Dincolo de bijuteriile spectaculoase, cristalul de tanzanit are proprietăți benefice pentru minte, corp și suflet. Poartă-le cu încredere la evenimente dacă simți nevoia să intri în armonie cu spiritul tău.